Fler deltidsbrandmän gör oss bättre förberedda inför nästa kris

Vi är mitt uppe i en pandemi som kommuner och regioner gör allt för att hantera. Men vi måste samtidigt förbereda oss inför nästa kris. Att fler väljer att bli deltidsbrandmän är ett sätt att höja beredskapen. Kommuner och räddningstjänster har en viktig uppgift i sprida information om vad det innebär att vara en deltidsbrandman och uppmuntra de medarbetare som vill engagera sig.

Sedan några veckor tillbaka har vi en ökad smittspridning i Sverige där deltavarianten är den dominerande varianten i landet just nu. Den rådande pandemin och sommarens översvämningar, där framför allt Gävle varit extremt drabbade, har visat tydligt att en kris kan inträffa när som helst och helt utan förvarning.

Det ligger i sakens natur att en kris kommer snabbt och oförutsett men det finns vissa saker man kan göra för att vara så förberedd som det är möjligt. En sådan sak är till exempel att fler väljer att bli deltidsbrandmän.

Kommunal räddningstjänst beroende av deltidsbrandmän

Personalförsörjningen är en av de största utmaningarna för de kommunala räddningstjänsterna. Behovet är stort, framför allt i glesbygden. Svensk räddningstjänst är i huvudsak uppbyggd på deltidsbrandkårer, av omkring 15 000 brandmän i hela landet så är över 10 000 av dom anställda på deltid.

Deltidsbrandmännen har en oerhört viktig funktion i samhället. Deras uppdrag består av flera saker än att släcka bränder. De åker exempelvis också ut vid trafikolyckor och gör förstahjälpen-insatser.

På tisdag 7 september är det dags för den årliga Brandman på jobbet-dagen, ett initiativ från Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor. Som arbetsgivare har vi en viktig uppgift i att sprida information om vad det innebär att vara en deltidsbrandman, vilka fördelar som finns och uppmuntra de medarbetare som vill engagera sig.

Bli deltidsbrandman

Brandman på jobbet-dagen, Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor

Stort tack till alla deltidsbrandmän

Till er som redan valt att bli deltidsbrandman, vill jag rikta ett djupt och innerligt tack. Era insatser är ovärderliga. Till er som fortfarande funderar, vill jag säga: ta del av den information som finns via ovanstående länk och prata sen med din arbetsgivare om vad det innebär och hur just er arbetsplats skulle kunna bli ännu bättre av att du engagerar dig.

Fler deltidsbrandmän gör att vi framöver kommer ha en hög och god beredskap för att hantera nästa kris.

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen