Publicerad 26 mars 2021
Nyhet

Ny rapport: Stor påverkan av minskade vaccinleveranser

Regionernas kapacitet och förberedelser inför en bredare vaccinering är god. Samtidigt minskar leveranserna, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.

Regionerna har en hög vaccinationskapacitet och en stor del av de äldre har nu också fått en första dos vaccin. Det visar SKR:s månadsrapport till regeringen om läget i vaccinationsarbetet. Det är vaccinationsleveranserna som avgör vaccinationstakten, men de förändrade beskeden påverkar också regionernas planering och kostnader för vaccineringen.

84 procent av alla invånare över 90 år och 66 procent av alla över 80 år har nu fått minst en dos vaccin. Vaccinationstäckningen är hög bland de äldsta åldersgrupperna i alla regioner i hela landet.

– Det är positivt att så många äldre nu blivit vaccinerade. Vi vet att vaccineringen skyddar många från att bli svårt sjuka och avlida när vi nu ser en mycket oroande utveckling i smittspridningen, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Regionernas förberedelser inför en bredare vaccinering är god. Regionerna kan vaccinera 1,2 miljoner personer i veckan. Om leveranserna till Sverige skulle vara större än så, går det att öka kapaciteten ytterligare.

Regionerna kommer att genomföra den bredare vaccineringen på ett så effektivt och smittsäkert sätt som möjligt och i samarbete med de aktörer som man i varje region bedömer kan bidra på det sättet. Varje region bedömer hur vaccineringen kan ske på det bästa och mest effektiva sättet, i vissa fall kan det handla om att vaccinera på större arbetsplatser.

I början av december var beskeden till regionerna från Folkhälsomyndigheten att de skulle få nästan 17,4 miljoner doser vaccin det första halvåret i år. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste prognoser kommer regionerna bara att ha fått 10,9 miljoner doser vaccin fram till halvårsskiftet, med de allra största mängderna först i juni.

– När leveranserna ändras gång på gång påverkas både regionernas planering och deras kostnader. De direkta merkostnaderna handlar främst om lokalhyror och personalkostnader. Lokaler som inte kunnat användas och personal som i stället för att vaccinera lägger sin tid på att boka om tider. De indirekta kostnaderna handlar om att förtroendet för vaccinationen riskerar att minska, men också om att fler riskerar att bli sjuka och därmed att belasta hälso- och sjukvården, säger Emma Spak.

Läs vidare

Sakkunnig

Susanna Eklund
Handläggare

Pressjour

Informationsansvarig

  • Helene Lindstrand
    Presschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.