Publicerad 22 december 2023

Överenskommelse om En personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa 2024

En omfattande satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa har pågått sedan 2015. Ett flertal överenskommelser och tilläggsöverenskommelser mellan staten och SKR har lagt grunden för inriktningen på satsningen under perioden 2015–2023.

Totalt har satsningen omfattat cirka 10 miljarder kronor till regionerna (inklusive SKR). Inom ramen för överenskommelserna har ett omfattande utvecklingsarbete bedrivits på lokal, regional och nationell nivå. Systematiska uppföljningar visar på en positiv utveckling inom en rad olika områden sedan satsningen påbörjades. Samtidigt kvarstår flera förbättringsområden. Omotiverade skillnader i vård och behandling behöver minska, vården efter förlossning behöver stärkas och nya arbetssätt behöver utvecklas för att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa behöver ses ur ett bredare livscykelperspektiv, där hälso- och sjukvården behöver bli mer tillgänglig för flickor och kvinnor samt i ökad utsträckning anpassas till varierande förutsättningar och behov.

Ladda ner Överenskommelsen (PDF)

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.