Artikeln publicerades 9 februari 2024

Aktuellt inom socialpolitik

En inspelad webbsändning från den 13 mars 2024 där vi lyfte de mest aktuella frågorna på nationell nivå inom socialtjänstens verksamhetsområden.

Anmäl dig

Innehåll

Socialtjänsten har ett brett och komplext uppdrag som innebär ett stort samhällsansvar. Uppdraget förväntas utföras med en stor grad noggrannhet och utifrån bästa tillgängliga kunskap - samtidigt som samhället befinner sig i ständig förändring. I takt med att positiva utvecklingssteg tas uppenbarar sig nya utmaningar som behöver adresseras lokalt såväl som nationellt. För att möta samhällets utveckling tas initiativ till statliga utredningar, uppdaterad lagstiftning, nationella satsningar och nya samverkansarenor.

Under denna dag gav vi en inblick i vad som sker just nu inom socialtjänstens verksamhetsområden. Vi fick ni bland annat lyssna till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall som berättade om hur regeringen ska reformera socialtjänsten. Särskilda utredaren Peter Danielsson berättade om språkkrav i äldreomsorgen och mycket mer.

Vi fick också en överblick av aktuella frågor av dagens moderatorer Åsa Furén-Thulin, chef sektionen för socialtjänst och jämställdhet, och Ove Ledin, handläggare socialtjänst.

Målgrupp

Förtroendevalda, chefer och strateger inom socialtjänst

Om webbsändningen

Webbsändningen är en inspelning från den 13 mars 2024 och är tillgänglig till 13 mars 2025.

Program

10.00–10.05 Välkommen

Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen för socialtjänst och jämställdhet, och Ove Ledin, handläggare socialtjänst

10.05–10.45 Regeringens politik för socialtjänsten

Hur vill regeringen reformera socialtjänsten? Vad händer med den nya socialtjänstlagen och de många förslagen till förändring i den sociala barn- och ungdomsvården? Hur blir det med de andra stora reformerna som ligger på ministerns bord?

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall

10.45–11.00 På gång – kort om aktuella frågor inom socialtjänsten

Statliga utredningar, regeringsuppdrag, utvecklingsarbeten – det är mycket på gång inom socialtjänstens verksamhetsområden. Övergripande genomgång av ett antal pågående arbeten som kan få stor påverkan på socialtjänsten.

Åsa Furén-Thulin och Ove Ledin, SKR

11.00–11.10 Paus

11.10–11.35   Språkkrav för personal i äldreomsorgen

En statlig utredning har i uppdrag att lämna förslag på hur krav på kunskaper i svenska språket för personal i äldreomsorgen kan regleras.

Peter Danielsson, särskild utredare

11.35–12.15 På gång – kort om aktuella frågor inom socialtjänsten

Fortsatt övergripande genomgång av pågående utredningar och uppdrag.

Åsa Furén-Thulin och Ove Ledin, SKR

12.15–13.15 Lunch

13.15–13.35 Skyddat boende – ny lagstiftning träder i kraft 2024: Vad innebär det för kommunerna?

Regeringen förväntas besluta om att ny lagstiftning gällande skyddat boende för våldsutsatta träder i kraft 1 april 2024.

Maja Hagström, handläggare socialtjänst och Elin Person, förbundsjurist, SKR

13.35–13.55 Välfärdsbrottslighet – vad kan kommunerna göra?

Välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan inom offentlig sektor har snabbt hamnat högt upp den nationella agendan. Regering och myndigheter vidtar initiativ, men mycket både kan, bör och måste göras på lokal nivå.

Christina Kiernan, samordnare SKR

13.55–14.00 Paus

14.00–14.20 Ny socialtjänstlag 2025

Ambitionerna är stora och förväntningarna höga inför den nya socialtjänstlagen. För att möta detta ställs krav på en omställning av socialtjänsten. Vilket stöd får kommunerna i omställningsarbetet?

Niklas Eriksson, samordnare SKR

14.20–14.50 För barn och unga i samhällsvård

En nyligen presenterad statlig utredning har lämnat förslag på omfattande förändringar i kommunens ansvar och arbete för barn och unga i samhällsvård.

Marta Gandra, tidigare huvudsekreterare i utredningen

14.50–15.10 Paus

15.10–15.30 Avtalssamverkan – ett viktigt verktyg för att möta nya utmaningar

Insatser för att motverka att barn far illa ställer stora krav på kvalitet och samverkan mellan kommuner. Hur kan avtalssamverkan användas för bland annat stöd till familjehem och insatser mot normbrytande beteende?

Åsa Furén-Thulin, SKR

15.30–16.00 En politik för hela sektorn och hela landet

SKR är en politiskt styrd organisation och ska representera kommuner och regioner oavsett politiskt styre. Samtidigt finns det ofta stora åsiktsskillnader mellan partierna. Hur balanserar SKR:s politiker detta?

Tobias Smedberg (v), ordförande i SKR:s beredning för primärvård och äldreomsorg samt Arion Chryssafis, vice ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg.

Informationsansvarig

  • Greger Bengtsson
    Biträdande sektionschef

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.