21 maj 2024 kl. 09.00-11.30

Frivilliga som förstärkning för kommuner och regioner vid kriser och höjd beredskap

Den samhällsviktiga välfärden bör fungera även vid en extra ordinär händelse eller vid höjd beredskap. Ta del av erfarenheter och reflektioner från frivilligorganisationer, kommuner och SKR om hur vi kan använda oss av frivilliga krafter i allt högre grad.

Anmäl dig

Innehåll

Att planera inför en kris eller höjd beredskap innebär en stor osäkerhet inom många områden men något vi kan vara säkra på är att det kommer att behövas mer personal med ofta specialiserad utbildning och erfarenhet. Var ska då kommunerna och regionerna få dessa resurser ifrån? En lösning, som många statliga utredningar nu tittar extra på, är att samhället använder sig av frivilliga i allt högre grad.

På vilket sätt kan kommuner och regioner ha nytta av frivilliga? Var finns de att finna? Kan frivilliga möta de behov som kommunerna och regionerna har? Dessa frågor, och några närstående, kommer att tas upp på webbinariet. Vi får även ta del av erfarenheter och reflektioner från frivilligorganisationer, kommuner och SKR.

Målgrupp

Beslutsfattare och strateger inom kommuner och regioner. Vi vänder oss både till dem som är nya på sina roller och dem som har kunskap men önskar få en uppdatering av utvecklingen inom området.

Program

Förändringar i programmet kan ske.

Moderator: Hans Henkelman, SKR

09.00–09.05 Inledning

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad, SKR.

09.05–09.15 Vad lutar staten åt med frivilligheten inom krisberedskapen liksom vid höjd beredskap?

Vincent Paciello Lundvall, SKR. Vincent är SKR:s representant i Personalförsörjningsutredningen

09.15–09.45 Vad är frivilliga försvarsorganisationer (FFO) och vad kan de erbjuda? Vad innebär Frivilliga resursgrupper (FRG)? Hur kommuner och regioner kan arbeta med frivilliga vid kris liksom vid höjd beredskap?

Sveriges Civilförsvarsförbund är en av 18 frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. En av deras viktigaste uppgifter är att samordna arbetet med Frivilliga resursgrupper (FRG).

Carina Wiro, Nationell samordnare på Civilförsvarsförbundet.

09.45–10.15 Röda korset

Röda korset är en av de 18 svenska frivilliga försvarsorganisationerna men har en internationell grund vilket ger andra förutsättningar än övriga organisationer samt har ett uppdrag när det gäller att organisera spontanfrivilliga.

Anders Forsberg, tillförordnad krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.

10.15-10.30 Paus

10.30–10.45 Goda exempel: Sundbybergs stad

Sundbybergs stad har en lång erfarenhet av att ha FRG-grupper, där staden i många år samverkat med grannkommunen Solna stad.

Göran Forsström, säkerhetsstrateg, Sundbybergs stad.

10.45–11.00 Goda exempel: Västerås stad

Västerås stad har både en egen utbildad frivilliggrupp, kallad Frivilliga beredskapsgruppen (FBG), samt av Frivilliga försvarsorganisationer utbildade personer som ingår i Västerås stads stabsorganisation.

Andreas Weiborn, avdelningschef operativa avdelningen i Västerås stads.

11.00–11.15 Goda exempel: Värmdö kommun

Värmdö kommun har länge haft stöd från frivilliga i att kunna nå kommuninnevånarna längs kusten och på öarna i skärgården.

Johan Berglind, Värmdö kommun, beredskapssamordnare.

11.15–11.25 Paneldiskussion/frågor från publiken – hur utvecklas arbetet med frivilliga i regioner och kommuner och vad är nästa steg?

11.25–11.30 Avslutning

Informationsansvarig

  • Hans Henkelman
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.