Publicerad 17 maj 2024

Öka kunskapen om EU

SKR arbetar för att kommuner och regioner ska få ökad delaktighet och större engagemang i EU-frågor. Arbetet sker genom samordning, informations- och kunskapsspridning.

Ett poddavsnitt som handlar om att vår kunskap om och vårt engagemang i frågor på EU nivå kan utvecklas. SKR tillsammans med medverkande diskuterar hur delaktigheten kan ökas, till exempel genom handslag på lokal och regional nivå. Du får också konkreta tips på frågor som kan vara värda att lyfta för att öka engagemanget.

Avsnittet finns där poddar finns.

49 Öka kunskapen om, och engagemanget för EU, podcast Demokratiresan

Inför EU-valet 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet, vilket är en av de lagstiftande EU-institutionerna. Europaparlamentet utövar demokratisk kontroll över EU-kommissionen. Parlamentet granskar vad kommissionen gjort under mandatperioden och vad de vill göra resten av tiden. De väljer också kommissionens ordförande och hela kommissionen.

Medborgarna väljer 21 Europaparlamentariker som företräder Sverige i Europaparlamentet.

Poddavsnitt om EU-valet 2024

EU-utbildningar om funktionssätt, regelverk och framväxt

Sieps är en statlig myndighet vars uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. De har bland annat korta filmer som redogör för unionens funktionssätt, regelverk och framväxt.

Sieps EU-utbildningar

 

På gång inom EU

I skriften På gång inom EU kan du läsa om aktuella EU-frågor som påverkar svenska kommuner och regioner. Den kommer ut två gånger per år, vår och höst.

På gång inom EU hösten 2023

Europaportalen

Nyhetssajten Europaportalen bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa. Europaportalen producerar och sammanställer nyheter och ger aktuell överblick i olika ämnen. Läs nyheter på webbplatsen eller prenumerera på nyhetsbrevet.

Europaportalen

Altinget: eu

Altinget bevakar EU-politik från både Bryssel och riksdagen. De följer beslutskedjan från förslag till lag och ger inblick i de stora kommande politiska frågorna. Läs nyheter på webbplatsen eller prenumerera på nyhetsbrevet.

Altinget.se

Det här gör EU för mig

Europaparlamentet sammanställer konkreta exempel på EU:s inverkan på olika sakområden, din region och vardag.

Portalen Det här gör EU för mig

Informationsansvarig

  • Malin Looberger
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.