Publicerad 25 mars 2024

Energi

Typexempel för energi i Peppol BIS Billing 3.

XML BIS_Billing_30-Elhandel Xml, 8 kB.

XML- BIS_Billing_30-Elnat Xml, 8 kB.

För leverans av el behöver en köpare teckna avtal med två leverantörer, dels för handeln med el, dels för leveransen via elnätet. De två leverantörernas tjänster är knutna till samma mätaravläsningar. Samfakturering, dvs. att betalningsanspråken för el och nättjänster faktureras i en gemensam handling, kan då upplevas rationell för leverantörerna samtidigt som antalet fakturor reduceras för köparen. Sådan samverkan är vanlig vid traditionell fakturering på energiområdet men det finns även liknande samverkan bland kommunägda integrerade energiföretag och kommunala tjänster inom fjärrvärme, vatten, avfall, etc. Samfakturering kan ske med stöd i förenklingsregler som Skatteverket meddelat, men Skatteverket ställer samtidigt tydligt krav på att varje faktura som ingår i den gemensamma handledningen måste uppfylla kraven på obligatoriskt innehåll enligt mervärdesskattelagen.

Lagen 2018:1277 om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling kräver att e-fakturor ska utformas i enlighet med den europeiska standarden för fakturor eller annan avtalad formatstandard. Den europeiska fakturastandarden EN 16931-1 och formatet Peppol BIS Billing 3 beskriver fakturors innehåll vid utväxling mellan en leverantör och en köpare, det vill säga specifikationerna medger inte utformningar som innebär samfakturering i form av gemensam handling. Detsamma gäller även de äldre e-fakturaformat som SFTI tidigare rekommenderat. Något format avsett för elektroniska samfakturor är inte känt.

SFTI:s rekommendation är att offentliga köpare vid upphandling av energi ställer krav på att respektive leverantörs tillhandahållande ska faktureras var för sig, för att inte försvåra e-faktureringen.

Traditionella energifakturor innehåller ofta förbrukningsstatistik, information om ursprung och miljöpåverkan, och liknande. Eftersom e‑fakturor är avsedda för hög grad av automatisk behandling bör sådan information minimeras i fakturorna och i stället meddelas via andra kanaler.

I energifakturor är anläggnings-ID viktig referensuppgift. Den placeras som faktureringsobjekt i BT-18 Invoiced object identifier [i UBL: AdditionalDocumentReference/ID med attributet @schemeID=AUV och tillhörande DocumentTypeCode=130.

Mätardata som har relevans för den aktuella fakturan placeras, tillsammans med relevanta ledtexter.

  • På fakturanivå i BT-22 Invoice note [i UBL: Note], eller
  • På radnivå i BT-127 Invoice line note [i UBL: InvoiceLine/Note respektive CreditNoteLine/Note].

För att redigera upp informationen inom en affärsterm för klartext, så att den blir mer läslig för mottagaren, kan radbrytningstecken användas. BIS-specifikationen anger att vid den semantiska datatypen text (som gäller för, bland annat, UBL-elementet Note) ska eventuellt radbrytningstecken respekteras och hanteras av berörda system (se avsnitt 6.2.9Peppol).

 

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.