Publicerad 22 september 2023

Vinstmarginalbeskattning

Typexempel för vinstmarginalbeskattning i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Vinstmarginal_resa Xml, 6 kB.BIS_Billing_30-Vinstmarginalschablon_resa Xml, 6 kB.

Vinstmarginalbeskattning tillämpas när en researrangör säljer resepaket, eller liknande, där det ingår varor och tjänster som köpts eller förmedlas i eget namn från andra företag så att de kommer resenären direkt till godo. Skillnaden mellan den ersättning (inkl. moms) reseföretaget tar ut från kunden och kostnaderna de inköpta varorna och tjänsterna (inkl. moms) utgör researrangörens vinstmarginal inkl. moms för transaktionen. Vid försäljning av en resetjänst utgörs researrangörens beskattningsunderlag av vinstmarginalen utan moms.

Formatet Peppol BIS Billing 3 är utformat för fakturor som följer de allmänna bestämmelserna för redovisning av moms, och med användning av de skattesatser som lagfästs i respektive land (i Sverige: 25, 12 eller 6 procent). Vid vinstmarginalbeskattning innebär det att de varor och tjänster som köpts in och kommer kunden direkt till godo ska faktureras brutto; researrangören måste alltså i sin faktura hantera dessa bruttobelopp som undantagna från moms (även om det i beloppen ingår moms som påförts av annan leverantör). Den kostnad som utgör researrangörens vinstmarginal måste i fakturan redovisas med beskattningsunderlag och utgående moms.

Peppol-formatet kräver en sammanställning där de i fakturan ingående beloppen knyts till skattekategori och skattesats eller någon form av undantag, se BG-23 VAT breakdown [i UBL: TaxTotal/TaxSubtotal]. Skattekategori ”E” (exempt from VAT) används för de kostnadsposter som förmedlas från annan leverantör, i kombination med lämplig förklarande undantagsmotivering som text eller kod. Det belopp som utgör vinstmarginal märks med skattekategori ”S” (standard) och delas upp i beskattningsunderlag och momsbelopp utifrån den skattesats som är tillämplig.

Not – Skattekategori ”O” (outside scope of VAT) skulle kunna vara alternativ till Skattekategori ”E”, men den europeiska standarden tillåter inte att den förra förekommer samtidigt med annan skattekategori (som ”S”) i en och samma faktura.

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.