Publicerad 22 september 2023

Förskott i fakturan

Typexempel för förskott i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Forskott_(ej moms) Xml, 5 kB.BIS_Billing_30-Forskott_slutreglering Xml, 5 kB.

Vid vissa uppdrag kan parterna avtala om att leverantören ska få ett förskott för att hantera initiala kostnader för anskaffning av insatsmaterial, verktyg eller liknande, och att förskottet sedan räknas av vid fakturering av leverans (i en eller flera fakturor). Praxis skiljer sig åt men förskotten kan antingen erläggas med eller utan mervärdesskatt. Fakturautformningen blir något olika beroende på vilket alternativ som gäller.

Om förskottet inkluderar mervärdesskatt används faktura med skattekategori S (standard). När slutfakturan, också den med skattekategori S, ställs ut räknas förskottet av – i princip fungerar det med en krediteringsrad motsvarande förskottet.

Om förskott inte ska inkludera mervärdesskatt faktureras förskottet i en faktura med skattekategori O (skattelagen ej tillämplig). När slutfakturan ställs ut måste förskottet hållas utanför faktura- och skatteberäkningarna – placera förskottet i BT-113 Paid amount [i UBL: LegalTotal/PrepaidAmount].

Ett alternativt förfarande skulle kunna vara att räkna av förskottet genom en krediterande fakturarad även i detta fall. Problem kan då uppstå kopplat till fakturans skattekategorier. Enligt den europeisk fakturastandarden EN 16931-1 ska belopp markeras med skattekategori O när mervärdesskattelagen inte är tillämplig. Men på grund av ett fel i standarden kan skattekategori O inte förekomma samtidigt med annan skattekategori i en och samma faktura. I fall av konflikt mellan skattekategorier är SFTI:s råd i stället använda skattekategori E (med undantagsmotivering) för belopp som inte är skattepliktigt.

Om förskottet varit generöst kan den avslutande nettotransaktionen resultera i en kreditering. När fakturering sker enligt Peppol BIS Billing 3 kan då antingen negativ faktura eller kreditnota användas.

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.