Publicerad 22 september 2023

Inköp med betalningsförmedlares kort

Typexempel för inköp med betalningsförmedlares kort i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Kop_med_kort Xml, 9 kB.

Den här typexemplet är avsedd för betalkort och inköpskort där en organisation har betalningsansvaret för gjorda inköp; kort knutna till privatpersoner förutsätts hanteras på annat sätt. Kortföretagets roll förutsätts vara att för respektive säljares räkning se till att betalning förmedlas, utan någon hantering eller redovisning av eventuell mervärdesskatt som kan ingå i beloppen. (Not. Det kan finnas specialiserade kort där en leverantör kopplar ett kort exklusivt till köp ur det egna sortimentet och då kan momsen redovisas i fakturorna – den situationen avses dock inte i det här typexemplet.)

SFTI har ett generellt råd om att samlingsfakturering ska undvikas, men sammanställningar över kortköp är dock till sin natur periodiska. Vid fakturering av inköp med kort antas att en faktura ställs ut per kort och period, och att de samlade köpen på ett kort kan hanteras av samma granskare och attestant hos köparen. Vid varje periods slut faktureras köparen hela det utestående beloppet; någon rullande skuld/kredit eller delbetalningar är inte tänkt att hanteras.

Vid användning av Peppol BIS Billing 3 krävs minst en av BT-10 Buyer reference [i UBL: BuyerReference] och BT-13 [i UBL: OrderReference/ID] till stöd för instyrning av fakturor hos köparen. Även BT-12 Contract reference [i UBL: ContractDocumentReference] är en vanligt efterfrågad uppgift.

Kortfakturor omfattas inte av mervärdesskattelagen, och därmed finns det inget krav på unikt löpnummer i fakturor. Kortnumret är dock olämpligt som fakturanummer på grund av att många mottagarsystem bygger dubblettkontroll på fakturanumret. Rådet är att i stället placera kortnumret i BT-18 Invoiced object identifier [i UBL: AdditionalDocumentReference/ID och med DocumentTypeCode=130], vilket köparen kan utnyttja för att sätta upp parametrar för kontroll och statistik över inköpen.

Om en kortfaktura behöver krediteras/ändras är det på motsvarande sätt lämpligt att hänvisa till den ursprungliga fakturans nummer i BT-25 Preceding invoice number [i UBL: BillingReference/InvoiceDocumentReference/ID]. Negativ faktura eller kreditnota kan användas för krediteringen.

När mervärdesskatt inte är tillämplig i faktura markeras det i Peppol BIS Billing 3 genom att varje kostnadspost (på fakturarad och för rabatt/avgift på fakturanivå) samt fakturans skattesammanställning markeras med skattekategori ”O” (versal bokstav O).

I Peppol BIS Billing 3 representerar en rad lämpligen ett köptillfälle. Fakturans rader bör presenteras i tidsordning efter datum för köp. Artificiella rubrikrader, delsummor och tomma fakturarader används inte. Underrader kan inte hanteras i Peppol BIS Billing 3; affärssystem som arbetar med två radnivåer får dela upp uppgifterna från de två nivåerna på ”enkla” fakturarader. I standarden är radbeloppet BT-131definierat som ett nettobelopp. Från det fakturerande kortföretagets synpunkt är det också ett nettobelopp som förmedlas, medan det för den skattskyldige säljaren av varan/tjänsten representerar ett bruttobelopp (dvs. den beskattningsbara omsättningens värde plus moms).

För köparens kontroll/avstämning av kortfaktura behöver kvitton eller motsvarande från de enskilda köptillfällena sparas, sådana kvitton utgör också räkenskapsinformation. Peppol BIS Billing 3 har möjlighet till bilagor i form av så kallade inbäddade objekt men den funktionen är primärt inte tänkt för att bilägga kvitton från inköp gjorda med kort.

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.