Publicerad 22 september 2023

Momsfaktura vid skadeärende

Typexempel för momsfaktura vid skadeärende i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Momsfaktura_vid_skada Xml, 8 kB.

Vid reparation av skada på fordon får vanligen ägaren av fordonet del av reparationskostnaden ersatt av försäkringsbolag. Har ägaren avdragsrätt till moms fakturerar bilverkstaden ägaren för självrisken och momsdelen för reparationen medan försäkringsgivaren betalar resterande del (utan moms).

Vid e-fakturering med Peppol BIS Billing 3 uppstår frågan hur reparationens momsdel kan faktureras utan att bryta mot Peppols valideringsregler. Framför allt är det de valideringsregler som kontrollerar användning av de lagfästa skattesatserna (i Sverige 6, 12 eller 25 procent) som begränsar fakturautställaren.

En e-faktura behöver dels beskriva av affärshändelsen med tillräcklig tydlighet, dels följa e-fakturaformatets förutsättningar så att mottagarens fakturahantering kan automatiseras. Förslaget är att i fakturan till bilägaren beskriva transaktionen med en kombination av debiterande och krediterande fakturarader, var och en med skatteklassificeringar enligt de allmänna bestämmelserna för mervärdesskatt, så att köparen kan göra momsavlyft på normalt sätt. Vilket XML-exemplet ovan illustrerar.

Beloppen i fakturan till försäkringsgivaren föreslås redovisas med skattekategori O (outside scope of tax).

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.