Publicerad 22 september 2023

Skatter (ej VAT), punktskatter

Typexempel för skatter (ej VAT), punktskatter i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Skatter_Punktskatter Xml, 6 kB.

När punktskatt är tillämplig svarar säljaren/tillverkaren/importören för deklaration och inbetalning till Skatteverket, punktskatten faktureras sedan vidare till köparen. I vissa fall förekommer ett uppskovförfarande där en näringsverksam genom registrering som Godkänd lagerhållare hos Skatteverket får hantera av varor i obeskattat skick; i sådana fall uppstår skatteplikt (och fakturering av skatt) först vid en lagerhållares försäljning till köpare som inte är godkänd lagerhållare.

För en köpare i offentlig sektor har punktskatt i fakturor främst informativt syfte, att veta vad man betalar för. Tänkbara placeringar av informationen om punktskatt i Peppol BIS Billing 3 är

  1. Som avgift på fakturanivå: Kan fungerar för vissa punktskatter där beloppet är fast eller beräknad som procentsats av underlagsbelopp; ifall flera punktskatter/skattesatser är tillämpliga är det svårt att koppla ihop visst skattebelopp med fakturaraden med produkten i fråga (om sådant behov finns). Den här placeringen har begränsad påverkan på köparens order-faktura-matchning.
  2. Som avgift beskriven inom den relevanta fakturaraden: Fungerar även här vid fast skattebelopp eller för skatt beräknad som procentsats av underlagsbelopp. Ger tydlig knytning till den artikel punktskatten gäller för men alternativet kan göra order order-faktura-matchning svårare ifall punktskatt inte är inkluderad i det avtalade priset.
  3. Som kostnad beskriven på egen fakturarad: Ger bra möjligheter att specificera punktskatten. Fakturaradens beskrivning kan kopplas till berörd orderrad, men en extra fakturarad kan upplevas negativt vid order-faktura-matchning.
  4. Som egen faktura över punktskatt: Punktskattefakturan kan referera till berörd varufaktura, men det är svårt att koppla skatten till den fakturarad som beskriver produkten ifråga (om sådant behov finns). Alternativet ger bra möjlighet att specificera punktskatten och påverkan på en order-faktura-matchning är begränsad. Många är dock negativa till att få extra fakturor, i synnerhet som punktskatt ofta gäller små belopp.

I den europeiska standarden EN 16931-1 lyder definitionen i av “radbelopp” – dvs. BT-131 Invoice line net amount – lyder:

The amount is “net” without VAT, i.e. inclusive of line level allowances and charges as well as other relevant taxes.

Det innebär att, för bästa överensstämmelse med standard, bör punktskatt i Peppol BIS Billing 3 placeras som en tillkommande avgift i BG-28 Invoice line charges [i UBL: InvoiceLine/AllowanceCharge respektive CreditNoteLine/AllowanceCharge, i båda fallen med ChargeIndicator=”true”].

Under en övergångstid har SFTI även hänvisat användare till alternativ 3) som motsvarar de råd som funnits för SFTI:s äldre fakturaformat.

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.