Publicerad 22 september 2023

Fakturapåminnesle

Typexempel fakturapåminnelse i Peppol BIS Billing 3.

När en faktura ställs ut uppkommer en fordran, medan en påminnelse om betalning enbart har just funktionen påminnelse. Betalningspåminnelsen är därför ingen faktura och därmed kan den ställas ut i valfri form och skickas på valfritt sätt. SFTI har, tills vidare, valt att inte ta fram något elektroniskt format för påminnelsen.

Tänk på att en vanlig orsak till utebliven betalning är att mottagaren har satt upp automatisk referenskontroll i fakturamottagningen utan att säkerställa tillförlitlig återkoppling till leverantören ifall att felaktiga referenser påträffas. Därför rekommenderas att just påminnelsen kommuniceras på annat sätt än via den kanal som användes för den ursprungliga (obetalda) e-fakturan.

Hantering av ytterligare åtgärder med anledning av utebliven betalning:

  • Räntefaktura: Försenad betalning kan leda till att leverantören begär förseningsersättning eller dröjsmålsränta; ett sådant anspråk ska då faktureras enligt lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (om upphandlingen gjorts efter 1 april 2019) eller annars enligt avtal. För räntefaktura finns en separat guide i denna exempelsamling.
  • Inkasso: Betalas inte en faktura trots påminnelse leder det vanligen till inkassokrav. Inkassoförfarandet är reglerat i lag och är en helt annan process än fakturaprocessen. De e-fakturaformat som finns framtagna (inkl. Peppol BIS Billing 3) lämpar sig inte för inkassokravets obligatoriska innehåll. Lagen (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling kan därför inte anses tillämplig i samband med inkassoåtgärder.

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.