Publicerad 22 september 2023

Räntefaktura

Typexempel för räntefaktura i Peppol BIS Billing 3.

BIS_Billing_30-Rantefaktura_Enkel Xml, 5 kB.BIS_Billing_30-Rantefaktura_Samlingsfaktura Xml, 7 kB.

Om leverantören väljer att ta ut förseningsersättning (motsv.) eller begära dröjsmålsränta med anledning av sen betalning innebär det att en ny ekonomisk händelse inträffar. Givet att den ursprungliga e-fakturan utfärdats med anledning av att varan eller tjänsten upphandlats enligt upphandlingslagstiftningen så bör rimligen också anspråken till följd av försenad betalning faktureras enligt lagen (2018:1277) om elektronisk fakturering.

Faktura med ersättningsanspråk ska inte anses implicera påminnelse om utebliven betalning utan betalningspåminnelse ska skickas separat (not – en betalningspåminnelse är ingen ekonomisk händelse, och därmed ingen faktura).

Begäran om förseningsersättning eller dröjsmålsränta kan antingen ske som en egen faktura eller, vid avtalsrelation med repetitiv fakturering, påföras i en efterföljande ”ordinarie” faktura. Anspråk på ersättning med anledning av försenad betalning faktureras med referens till den eller de fakturor som föranleder anspråket, däremot ska de ursprungliga kostnadsposterna inte upprepas på nytt (det är annars risk att de bokförs dubbelt).

I Peppol BIS Billing 3 ska alla kostnadsposter i en faktura kopplas till en skattekategori. Om en faktura avser belopp som inte regleras av mervärdesskattelagen (ML) bör förstahandsvalet vara att använda skattekategori O (outside scope of tax). Skattekategori O har dock nackdelen att den i samma faktura inte kan kombineras med andra skattekategorier. Vid fakturering av dröjsmålsränta tillsammans med kostnader som faller under ML kan i stället skattekategori E (exempt from tax) användas. Såväl skattekategori O som E kräver korrekt motivering av undantagsorsak i skattesammanställningen, genom antingen orsakstext i BT-120 VAT exemption reason text [i UBL: TaxSubtotal/TaxCategory/ TaxExemptionReason] eller orsakskod i BT-121 BT-120 VAT exemption reason code [i UBL: TaxSubtotal/TaxCategory/TaxExemptionReasonCode].

Kontakta oss

Kontakta SFTI:s tekniska kansli

Välj område * (obligatorisk)
Välj område















Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.